English

Η Αθήνα Κάποτε…

Έναρξη: 07/03/2017
Λήξη: 07/04/2017
Ώρες:

Διεύθυνση: ΝΕΦΕΛΗ (Κυρίλλου Λουκάρεως 6, Λυκαβηττός, σταθμός μετρό Αμπελόκηποι)

Περιγραφή

Η Αθήνα Κάποτε…

Έκθεση συλλεκτικών καρτ ποστάλ της Αθήνας των αρχών

του 20 ου αιώνα στον πολυχώρο ΝΕΦΕΛΗ

Θα μιλήσουν οι Θ. Γιοχάλας και Τ. Καφετζάκη, συγγραφείς του βιβλίου

«Αθήνα: Ιχνηλατώντας την πόλη με οδηγό την ιστορία και τη λογοτεχνία».

 

Την Τρίτη 7 Μαρτίου και ώρα 19:00 εγκαινιάζεται στον χώρο λόγου, τέχνης και πολιτισμού ΝΕΦΕΛΗ (Κυρίλλου Λουκάρεως 6, Λυκαβηττός, σταθμός μετρό Αμπελόκηποι) μια έκθεση συλλεκτικών καρτ ποστάλ της Αθήνας του προηγούμενου αιώνα με τίτλο «Η Αθήνα Κάποτε…». Πρόκειται για μια συλλογή σπάνιων καρτ ποστάλ που χρονολογούνται από το πρώτο μισό του 20 ου αιώνα και απεικονίζουν μνημεία, γειτονιές και κτίρια της παλιάς Αθήνας. Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 7 Απριλίου και θα είναι ανοικτή για το κοινό κάθε Τρίτη και Πέμπτη από τις 17:00 έως τις 20:00.

Την ημέρα των εγκαινίων της έκθεσης θα μιλήσουν  οι Θανάσης Γιοχάλας και Τόνια Καφετζάκη, συγγραφείς της μελέτης «Αθήνα: Ιχνηλατώντας την πόλη με οδηγό την ιστορία και τη λογοτεχνία» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις της ΕΣΤΙΑΣ. Το βιβλίο προτείνει μία περιήγηση στην Αθήνα και την ιστορία της. Μέσα από μνημεία, χώρους, δρόμους και κτίρια -ακόμα και κάποια που δεν υπάρχουν πια- ζωντανεύει η ατμόσφαιρα παλαιότερων εποχών της πόλης, κυρίως όμως του 19ου  και του πρώτου μισού του 20ου αιώνα. «Οδοδείκτες» στην περιήγησή αυτή αποτελούν αποσπάσματα από ιστορικά, λογοτεχνικά, περιηγητικά, αυτοβιογραφικά, δημοσιογραφικά κείμενα, τα οποία αναφέρονται σε κτίρια και τους ενοίκους τους ή σε στιγμιότυπα που έχουν ως «σκηνικό» τους χώρους της πόλης. Αναπλάθεται έτσι μέσα από τον χώρο η Αθήνα των σημαντικών ιστορικών στιγμών, η Αθήνα της καθημερινής ζωής, της δουλειάς και της διασκέδασης, των επωνύμων και των ανωνύμων.

Λίγα λόγια για τους συγγραφείς

Ο Θανάσης Γιοχάλας γεννήθηκε το 1955 στην πόλη της Κέρκυρας, όπου και έζησε τα μαθητικά του χρόνια. Σπούδασε στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, στο τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας. Εργάζεται ως καθηγητής στη μέση εκπαίδευση, με μακρά θητεία στο 3ο Λύκειο Υμηττού. Ασχολείται επί πολλά χρόνια με τη συγκέντρωση υλικού που αφορά την ιστορία της πόλεως των Αθηνών. Από τις εκδόσεις της Εστίας κυκλοφορεί το μυθιστόρημά του Ο Κήπος των νεκρών.

Η Τόνια Καφετζάκη γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε Ιστορία και Αρχαιολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Απέκτησε μεταπτυχιακό δίπλωμα στην Ιστορία της Σύγχρονης Τέχνης από το Πανεπιστήμιο Paris I-Sorbonne και διδακτορικό δίπλωμα από το Τμήμα Κοινωνιολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου. Η διατριβή της εκδόθηκε με τον τίτλο Προσφυγιά και Λογοτεχνία. Εικόνες του Μικρασιάτη πρόσφυγα στη μεσοπολεμική πεζογραφία (Πορεία 2003). Έχει δημοσιεύσει μελέτες και άρθρα που αφορούν στη σχέση Ιστορίας και Λογοτεχνίας. Συνεργάστηκε με εκδοτικούς οίκους σε μεταφράσεις έργων παιδικής και εφηβικής λογοτεχνίας, εργάστηκε ως ιστορικός σε δημόσιους και ιδιωτικούς ερευνητικούς φορείς και ως καθηγήτρια σε ιδιωτικά σχολεία. Από το 1999 υπηρετεί στη δημόσια μέση εκπαίδευση, τα τελευταία χρόνια στο Πειραματικό Γυμνάσιο της Ευαγγελικής Σχολής Σμύρνης.

Λίγα λόγια για τη ΝΕΦΕΛΗ

Ο πολυχώρος ΝΕΦΕΛΗ δημιουργήθηκε και λειτουργεί για να στεγάσει διάφορες εκδηλώσεις όπως:

 

Σκοπός του χώρου είναι η απόπειρα ολιστικής προσέγγισης του πολιτισμού μέσα απ΄ τον λόγο και την τέχνη, επειδή  οι αξίες αυτές ως έκφραση ζωής αποτελούν μια μοναδική ενότητα με πολλές αυτόνομες  δημιουργικές δραστηριότητες.   Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφτείτε τον ιστότοπο www.nefeli-cult.gr.

 

 

Κατηγορία εκδήλωσης: Εκθέσεις.

Σας άρεσε;

Πείτε το με αστεράκια

Σχετικές εκδηλώσεις