English

GR80s – Η Ελλάδα του ’80 στη Στέγη

Έναρξη: 01/03/2017
Λήξη: 12/04/2017
Ώρες:

Διεύθυνση: Στέγη Γραμμάτων & Τεχνών

Περιγραφή

GR80s – Η Ελλάδα του ’80 στη Στέγη

IAN 2017 – ΜΑΡ 2017

Εκθεσιακός χώρος

Εσύ τι θυμάσαι από τα 80s; Τι θα κράταγες και τι θα πετούσες; Με ποιο τραγούδι χόρευες ξέφρενα; Ποια αφίσα είχες κρεμασμένη στο δωμάτιό σου;

Στο πλαίσιο της έκθεσης GR80s: Η Ελλάδα του Ογδόντα στην Τεχνόπολη, η Στέγη υλοποιεί ένα πρόγραμμα παράλληλων δράσεων, που σκοπό έχουν να ξεδιπλώσουν τη μυθολογία της δεκαετίας του ’80 στη χώρα μας, με συζητήσεις, πάρτυ, masterclasses και προβολές ταινιών και βιντεοκλίπ της εποχής, ξαναθυμόμαστε ή μαθαίνουμε από την αρχή μια παρεξηγημένη δεκαετία. Και ακόμη, σας καλούμε να ανασύρετε από το προσωπικό σας αρχείο φωτογραφίες των 80s για την έκθεση που επιμελείται ο φωτογράφος Σπύρος Στάβερης, σε συνεργασία με τη LIFO.

Σχεδιασμός: Αφροδίτη Παναγιωτάκου, Ελισάβετ Πανταζή, Κωνσταντίνα Σουλιώτη

 

Δράσεις της Στέγης στο πλαίσιο της έκθεσης GR80s: Η Ελλάδα του Ογδόντα στην Τεχνόπολη

 

Η Ελλάδα του ’80 στη Στέγη: Οι φωτογραφίες μας

Τότε που ακόμη εμφανίζαμε φιλμ

Έκθεση φωτογραφίας σε επιμέλεια Σπύρου Στάβερη 

17 Φεβρουαρίου – 12 Απριλίου | Εκθεσιακός Χώρος -1 | 12:00-21:00 | Είσοδος ελεύθερη

Η δεκαετία του ‘80, μέσα από φωτογραφικά άλμπουμ. Το κοινό της Στέγης ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα και έστειλε φωτογραφίες και φιλμ από party, σχολικές γιορτές, βραδινές εξόδους, πολιτικές εκδηλώσεις, εκδρομές, γενέθλια, Πάσχα και Χριστούγεννα, γάμους. Η μόδα, οι ανθρώπινες σχέσεις, η νοοτροπία και οι συνήθειες της δεκαετίας, όπως τις αποτυπώσατε εσείς με το φωτογραφικό σας φακό.

 

Συζήτηση για το Ευρωμπάσκετ του 198710 Μαρτίου | Κεντρική Σκηνή | 19:00 | Είσοδος ελεύθερη 

Τι κάνατε τον Ιούνιο του 1987; Σας θυμίζουν κάτι οι φράσεις «μία συν μία βολή», «η ελληνική ομάδα πάλι μπροστά», «η πρόκριση στα χέρια αυτού του τίμιου γίγαντα»; Σε συνεργασία με τους Παναγή Παναγιωτόπουλο & Βασίλη Βαμβακά και με τη συμμετοχή δημοσιογράφων, αθλητικογράφων και αθλητών (μεταξύ αυτών, Αντώνης Πανούτσος, Δημήτρης Θεοδωρόπουλος, Παναγιώτης Μένεγος) μια συζήτηση για το αξέχαστο Ευρωμπάσκετ του 1987 τριάντα χρόνια μετά.

Η συζήτηση θα έχει μηχανισμό προκράτησης στο site της Στέγης.

 

The way they lived

Εκθεσιακός χώρος -1 | Είσοδος ελεύθερη

Οι ημερομηνίες θα ανακοινωθούν σύντομα στο site της Στέγης.

Προβολές ταινιών σε επιμέλεια Ηλία Φραγκούλη. Μια προσέγγιση στον τρόπο ζωής της δεκαετίας του ’80, μέσα από αμερικανικές ταινίες που αγαπήσαμε.

 

80s Bingo night

31 Μαρτίου | Bar ισογείου | 20:00 | Είσοδος ελεύθερη 

Παίξτε Bingo, απαντήστε σε ερωτήσεις με θέμα τα 80s και τραγουδήστε τα αγαπημένα σας ρεφρέν σε καραόκε.

Επιμέλεια: Ηλίας Φραγκούλης

 

Retro-Technology Workshops 

Εκθεσιακός Χώρος -1

Ας προσεγγίσουμε την κομβική αυτή δεκαετία, μέσα από μια ομιλία στις Ψηφιακές Τετάρτες, με θέμα «Αισθητική και Κοινωνία στο Ψηφιακό Παιχνίδι από τα 80s μέχρι σήμερα», και δύο εργαστήρια Retro Gaming και Analogue Video Hacking, που φέρνουν μαζί τις τεχνολογίες και την αισθητική της σύγχρονης μεταδιαδικτυακής τέχνης με τις τεχνολογίες στο μεταίχμιο ψηφιακού και αναλογικού της δεκαετίας του ‘80.

 

Ψηφιακή Τετάρτη «Αισθητική και Κοινωνία στο Ψηφιακό Παιχνίδι από τα 80s μέχρι σήμερα» | 22 Φεβρουαρίου 2017 | 19:00 | 

Η Ψηφιακή Τετάρτη «Αισθητική και Κοινωνία στο Ψηφιακό Παιχνίδι από τα 80s μέχρι σήμερα», με τον Παύλο Παπαπαύλου και τους Δημήτρη Τράκα, Ρένια Παπαθανασίου και Χριστίνα Χρυσανθοπούλου, έρχεται να εξερευνήσει το θέμα της επιρροής των videogames των 80s στη σημερινή αισθητική, κοινωνικοοικονομική και τεχνολογική εξέλιξη της βιομηχανίας παιχνιδιών.

Πατήστε εδώ για περισσότερες πληροφορίες για τις Ψηφιακές Τετάρτες και τη συμμετοχή σε αυτές

 

Πενθήμερο Εργαστήριο Retro Gaming | 10, 11, 12, 18, 19 Μαρτίου 2017

Η Στέγη διοργανώνει πενθήμερο εργαστήριο για το Retro Gaming (10,11,12,18,19 Μαρτίου) με το ViRA.Design (Δημήτρης Τράκας, Ρένια Παπαθανασίου, Χριστίνα Χρυσανθοπούλου). Με αφετηρία τα δισδιάστατα γραφικά, τα pixels και τα chiptunes των 80s, η Στέγη μας προσκαλεί να σχεδιάσουμε και να υλοποιήσουμε σύγχρονα παιχνίδια με ρετρό αισθητική. Σε ένα εντατικό εργαστήριο 5 ημερών, οι συμμετέχοντες θα έχουν την δυνατότητα να σχηματίσουν μικρές δημιουργικές ομάδες, να εξοικειωθούν με σύγχρονα εργαλεία ανάπτυξης, όπως το Unity, και να αναπτύξουν ένα νέο βιντεοπαιχνίδι.

 

Διήμερο Εργαστήριο Analogue Video Hacking | 8 και 9 Απριλίου 2017

Ο John Richards, καθηγητής μουσικής τεχνολογίας στο De Montfort University του Λέστερ, έρχεται να μας εξοικειώσει με το θέμα του Analogue Video Hacking. Ολοένα και μεγαλύτερο μέρος του κοινού, αλλά και των καλλιτεχνών, επιστρέφει στο αναλογικό (σήμα, βίντεο και ήχο) και προσπαθεί να πειραματιστεί με τη μεταφορά πρακτικών από το ψηφιακό στο αναλογικό περιβάλλον. Τι σημαίνει αναλογικό σήμα και πώς μπορούμε να το επεξεργαστούμε; Πώς μπορούμε να «πειράξουμε» αναλογικά μέσα, όπως βιντεοκασέτες, κασέτες ήχου και αναλογικό ραδιοτηλεοπτικό σήμα; Είμαστε σε θέση να δημιουργήσουμε «γέφυρες» ανάμεσα στην αναλογική και την ψηφιακή τεχνολογία; Πώς μπορούμε να κατασκευάσουμε αναλογικούς μείκτες ανάμεσα σε κασετόφωνα και VCR; Μέσα σε ένα Σαββατοκύριακο ερχόμαστε σε επαφή με την κουλτούρα του αναλογικού, επεξεργαζόμαστε ήχους, εικόνα και σήμα, μαθαίνουμε τις αναλογικές συσκευές μιας άλλης εποχής και ξεκινάμε ένα διάλογο με τα 80s για να αναζητήσουμε τη δική μας αισθητική στην εποχή της τεχνητής νοημοσύνης και του Ίντερνετ των Πραγμάτων. Τα αποτελέσματα του εργαστηρίου θα παρουσιαστούν την τελευταία μέρα σε ευρύ κοινό.

Επιμέλεια: Πρόδρομος Τσιαβός, Ηρακλής Παπαθεοδώρου

Πληροφορίες για τον τρόπο συμμετοχής θα ανακοινωθούν σύντομα.

Κατηγορία εκδήλωσης: Εκθέσεις and Μαθήματα-Εργαστήρια.

Σας άρεσε;

Πείτε το με αστεράκια

Σχετικές εκδηλώσεις